Qui som - Blog
21762
page,page-id-21762,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive
 

Qui som

Eva Ferrer i Llull

Vaig estudiar Història a la UAB i el Grau Superior en Documentació Sanitària. Mestra de Reiki. Tinc formació en quiromassatge, reflexoteràpia, drenatge limfàtic, aromateràpia i flors de Bach.

 

Vaig ser diagnosticada per primera vegada de càncer de pit (HER2+++) l’octubre de 2012 embarassada de 29 setmanes. La meva mare tenia un càncer de còlon diagnosticat el 2001 i que posteriorment va fer una metàstasi de fetge. El meu pare, aquell mateix any 2012, a l’agost, li havien trobat càncer de pulmó. Tots dos van morir l’any 2013, amb pocs mesos de diferència.

 

Aquella primera vegada em varen fer quimioteràpia, cirurgia i radioteràpia. Malgrat el bon pronòstic inicial, el càncer va fer una recidiva al fetge el novembre de 2014. En aquell moment, ja intuíem fins on arribava o fins on ens podia ajudar la medicina tradicional. Vaig fer novament quimioteràpia i, descartada la cirurgia i la radioteràpia, segueixo actualment un tractament crònic amb monoclonals.

 

Actualment em trobo extraordinàriament bé, tant físicament com a nivell emocional. M’ha calgut, però, obrir la perspectiva al voltant de la malaltia que m’afectava i, sobretot, fer-me’n càrrec de la meva pròpia salut. Aquesta presa de consciència sobre les coses que jo podia fer (com pensar, com menjar, com moure’m, com respirar,…), assessorada per la meva parella, ha estat sense dubte el fet diferencial.

 

Les persones som animals de costums i si alguna cosa ens costa són els canvis. Ara bé, és ben possible que aquesta sigui la millor oportunitat perquè et sorprenguis de les fites que pots assolir quan prens les regnes i perds la por. No hi ha garantia d’una remissió total i perdurable en el temps, però sí una millora innegable en la qualitat i la quantitat del temps a viure.

Josep Climent i Pérez

Diplomat Universitari en Infermeria per l’Escola d’Infermeria de Cartagena i Prescripció Infermera pel Col•legi Oficial d’Infermeria de Barcelona. Número de col•legiat 51334 pel mateix COIB.

 

He desenvolupat i desenvolupo encara la meva carrera professional com a infermer en l’àmbit de la tercera edat. Mai abans no m’havia atret el camp de l’oncologia. La raó és senzilla: un infermer és un professional sanitari format per concebre la salut de les persones des d’una perspectiva holística, és a dir, integral, tot tenint en compte aspectes biològics, psicològics, socials i espirituals. L’oncologia oficial, però, té un camp d’acció (cirurgia, quimioteràpia i radioteràpia) on el paper de la infermeria, tot i que pot ser important en alguns aspectes concrets, té un marge de maniobra més aviat escàs.

 

Malauradament, en el termini d’uns pocs anys cap aquí, el diagnòstic de càncer s’ha repetit més del que hagués volgut al si de la meva família. La meva reacció inicial va ser confiar en els protocols dels respectius departaments d’oncologia. Més d’una vegada, però, havia demanat si aquell familiar meu podia adoptar cap mesura per millorar la seva salut. I la resposta sempre havia estat la mateixa: RES. Res en especial.

 

La meva cerca al voltant d’aquesta qüestió durant aquests darrers anys, afortunadament, m’ha portat a desmentir que no hi hagués res a fer. Es poden implementar multitud d’accions per millorar la qualitat i augmentar la quantitat de vida dels pacients oncològics. I es poden portar a terme un ampli ventall d’iniciatives (nutrició anticàncer, suplementació, exercici físic, fluïdoteràpia, meditació,..) amb unes taxes d’èxit gens menyspreables. Des d’oncologiaintegral.cat volem oferir-te, a més, la més important de totes: l’acompanyament. Perquè així qualsevol canvi que decideixis introduir en els teus hàbits sigui el més senzill possible.

Coaching anticàncer

Per a un pacient de càncer i per a la seva família, superat el xoc inicial del diagnòstic i el dol que a posteriori i necessàriament l’acompanya, posar-se mans a l’obra és de vital importància. Iniciar-se en la vida anticàncer, però, seria el més semblant a trobar-se en un camp de batalla amb una multitud de fronts oberts. Tot són dubtes i preguntes al voltant de l’alimentació, dels suplements i de la fitoteràpia, de les fonts fiables d’informació, de la correcta realització de tècniques complementàries, etcètera.

A oncologiaintegrativa.cat sabem que no hi ha dos pacients que tingueu les mateixes necessitats. Us oferim a tots, però, un acompanyament, un assessorament i un entrenament en allò que pugueu necessitar.
Això és el coaching anticàncer: un procés progressiu de canvi per a assolir objectius de salut en el pacient de càncer, per passar d’una situació actual no satisfactòria a una de desitjada i més funcional. Facilitem que el pacient canviï de perspectiva: de veure’s incapaç d’afrontar el seu problema de salut a esdevenir una persona autònoma i responsable de tenir cura de si mateix. Perquè no és el mateix tenir una malaltia que ser i sentir-se malalt.